De gerapporteerde nettowinst kwam uit op 1,8 miljard euro, tegen 728 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012. In dat resultaat zitten boekwinsten ter waarde van in totaal 940 miljoen euro verwerkt, behaald op de verkoop van vooral Aziatische verzekeringsonderdelen.

ING versnelt de voorbereidingen voor het afstoten van zijn Europese verzekeringstak, zei topman Jan Hommen in een toelichting op de cijfers. Het bedrijf mikt op een beursgang van die divisie, waarvan Nationale-Nederlanden de kern vormt, in 2014.

Tranche

Net als de Amerikaanse pensioen- en levensverzekeraar van ING, waarvan een eerste tranche van 25 procent vorige week naar de beurs werd gebracht in New York, zal ook het Europese deel in etappes worden afgestoten. Het concern hoopt daar medio volgend jaar klaar voor te zijn, zei financieel directeur Parick Flynn in een interview met Bloomberg TV.

ING blijft overigens open staan voor andere opties, zoals een zogenoemde spinoff waarbij de aandelen in het af te splitsen bedrijf in handen komen van bestaande aandeelhouders. ,,We moeten kijken wat de beste manier is”, zei Hommen. Het is volgens hem van belang goed voorbereid te zijn. ,,Als de markt een mogelijkheid biedt, moet je er klaar voor zijn.”

Staatssteun

Het afsplitsen van alle verzekeringsactiviteiten is een harde voorwaarde die de Europese Commissie heeft gesteld aan goedkeuring van de staatssteun die ING in 2008 ontving om in de kredietcrisis het hoofd boven water te houden. Uiterlijk in 2018 moet dat proces zijn afgerond.

Hommen wilde niet ingaan op een vermeend conflict met het ministerie van Financiën over de afbouw van de portefeuille Amerikaanse rommehypotheken waarvan de Nederlandse staat de risico's heeft overgenomen. Het Financieele Dagblad (FD) berichtte daar eerder deze week over. ING zou vergeefs aandringen op een verkoop. Dat kan bij de huidige marktwaarde zonder dat de overheid er geld op toelegt. Hommen zei alleen datING ,,goed contact'' heeft met de Staat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl